logo_pleven_h120px logo_vt_h120px logo_varna_h120px
logo_yambol_h120px logo_madara_h120px logo_MBAL_HB

С днешна дата, Българският Кардиологичен Институт разполага с 6 ангиографски зали, 231 болнични легла в кардиологични отделения и има капацитет за лечението на над 104 000 пациенти годишно.

Като част от ангажимента ни да инвестираме в здравето на нашите пациенти, в момента изграждаме нов университетски кардиохирургичен комплекс в град Плевен, който ще бъде първата роботизирана кардиохирургия в Югоизточна Европа и който ще разполага с хеликоптерна площадка за превоз на спешни пациенти .

Болниците ни разполагат с леглова база от около 30-50 легла с електронен контрол на положението, обособени в единични или двойни стаи. В отделенията са предоставени всички необходими условия за комфорт на нашите пациенти – климатизирани стаи с телевизия и интернет, на разположение са всички централни ежедневници. Менюто е индивидуално, като е съобразено с диагнозата на лекуващия се и съпътстващите заболявания. Възможна е и консултация с диетолог. Всички пациенти се посещават три пъти на ден от кардиолог, на постоянно тяхно разположение е и медицинска сестра.

Интензивният сектор към болницата е с 24-часово персонално и електронно мониториране на всички необходими показатели. Този сектор разполага с 6 легла. Оборудван е по последни стандарти с най-модерна техника за лечение на пациенти в критично състояние. Разполага с централна мониторна станция, с 24-часов запис на всички жизнени показатели – артериално налягане, честота на дишането, сатурация, ЕКГ и много други; многофункционални електрически легла, всички диагностични и терапевтични възможности – както инвазивни, така и неинвазивни: ЕКГ, ЕхоКГ, включително трансезофагеална, добутамин стрес тест, прецизни лабораторни изследвания. Отделението има възможност за осъществяване на планово електрокардиоверсио за всички показани извън ритъм пациенти. Разполага и с възможности за тежка реанимация, оборудването за която включва апарат за командно дишане, монитори за инвазивно измерване на налягането, монитори за SwanGanz катетри, както и балонен контрапулсатор за механично лечение на кардиогенния шок.

Ангиографската зала въс всяка от болниците на БКИ се конкурира само с най-добрите световни примери. Изградена, консултирана и оборудвана по най-модерните международни стандарти, тя осигурява най-добрите условия за работа на кардиолозите и необходимите удобства за пациента. Аудио и видео връзката със специално изграденa мултимедийна зала допринася за качественото обучение на младите ни специалисти. Пациентите имат възможност за видео наблюдение на извършваните им манипулации в реално време. Залите са с централна автоматична климатизация, обезшумени и с изключително приятна атмосфера. Международните екипи от интервенционални кардиолози са не само най-елитните в страната, но и едни от най-добрите в Европа и се грижат за безупречното изпълнение на инвазивните и диагностични лечебни процедури в нашите болници.

Лабораторията е с 24-часов режим на работа. Освен рутинните изследвания, в нея може да се определя и сърдечносъдов риск по последните научни доказателства – чрез изследване на съотношенията ApoA1/ApoB, високочувствителен C-реактивен протеин(hsCRP), NT-proBNP и др.

Болниците на БКИ разполагат със собствена флота от напълно оборудвани модерни реанимобили, които могат да транспортират и най-тежко болните пациенти в режим 24/7. Реанимобилите са снабдени с пълен набор медицински газове, апарати за кислород, вакуум, ЕКГ-апарати и дефибрилатори. В проект е оборудването на спешните отделения и реанимобилите с възможност за предаване на данни по GSM мрежата, директно до интензивните кардиологични отделения.

През юни 2014, Българският Кардиологичен Институт стартира изключително амбициозен проект за спешно кардиохирургично лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания посредством спешен авиотранспорт.