Поредна успешна акция на БКИ: Пациент с инфаркт бе транспортиран от СБАЛК В. Търново до София с хеликоптер

Проектът за спешно кардиохирургично лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания продължава да се разраства. След „Националната кардиологична болница”, болница „Токуда” и Университетска болница „Света Екатерина”, към проекта се присъединява и Сити Клиник, София. Програмата включва специализиран медицински авиотранспорт за пациенти, спешно нуждаещи се от животоспасяваща кардиохирургична операция.

Днес, 16 октомври 2014 г., от СБАЛК Велико Търново е транспортиран по спешност мъж на 49 г., с данни за преживян миокарден инфаркт, усложнен от изразен белодробен застой и рискови фактори за исхемична болест на сърцето. Пациентът е постъпил в СБАЛК Велико Търново със стенокардна болка, почувствал стягане, умора и задух. Направената инвазивна оценка показа критични  стеснения на коронарна артерия, наднормено тегло, захарен диабет и дислипидемия. Пациентът е с артериална хипертония от 9 години.

Мъжът бе транспортиран до София в рамките на 45 мин с екип на СБАЛК Велико Търново –  д-р Владимир Николов – лекар реаниматор, и медицинска сестра, и посрещнат от медицински екип на д-р Христо Стоянов, Началник отделение по анестезиология и интензивно лечение, и д-р Димитър Симов, кардиохирург в Сити Клиник, София, където ще бъде извършена оперативна реваскуларизация в ускорен порядък.

Успешното публично-частно партньорство, в което участват водещите държавни и частни болници, специализирани в интервенционално и кардиохирургично лечение на сърдечно-съдови заболявания, е перспективен модел за реформа на националната система за спешна помощ в нашата страна.